Historien bakom Preben BoIS

Preben Boll & Idrottssällskap såg för första gången ljuset under en roadtrip ner till Göteborg från Stockholm för att se IFK Göteborg bemästra det numer nerflyttade laget Hammarby IF på Nya Gamla Ullevi. Under någon veckas planering hade ett sällskap på fyra personer valt att ta sig till andra sidan landet i en nyutgiven Renault. Vi åkte en tidig morgon för att slippa den sedervanliga långsamma trafiken som oftast uppenbarar sig utanför tullarna. Men inte heller den här gången kom vi undan. I bilen tuggade vi om allt och ingenting, tills Fredrik kläckte idén om att vi borde börja lira mer boll. Först gick tankarna till att hitta en mer amatörmässig lösning där vi diskuterade tidigare erfarenheter från korpen och dylikt. Vi kunde relativt snabbt konstantera att en sådan erfarenhet fanns inte hos någon av passagerarna. I stället började vi kika på ett mer seriöst upplägg.

Ett potentiellt spelarmaterial började genast diskuteras häftigt, kunde vi få ihop tillräckligt med folk och vilka kände vi? I all vår iver och efter att raderat ut tanken om att starta ett regelrätt korpenlag så fann vi den brilljanta idén om att starta en riktig fotbollsförening. Trafiken började äntligen lossna en aning, men våra spridda tankeskurar fullkomligt haglade i all typ av riktning. Hur startar man en förening och vad är det som krävs? Vi kom snabbt fram till att så löjligt svårt kan det inte vara.. Förmodligen ville vi inte smaka på tanken på att det krävs både energi och tålamod utan energin tog över hand och skeppade oss rakt in i vårt första förslag av namn, Mandingo FC - ett namn som sedan skulle bytas ut till Preben Bois av diverse anledningar och för att förtydliga vårt namnbyte, läs om Preben Elkjær Larsen här.

Här satt vi nu, fem hormonstinna grabbar med världens bästa idé på väg ur den förstoppade trafiken rakt ner till hjärtat av Sverige. Vi hade nu planerat allt och seriespel kändes inte allt för avlägset, till trots att världens längsta försäsong snart skulle uppenbara sig. När grundarna sedan valde att vända skutan hemåt mot Stockholm igen, gjorde man det med grundpelarna till en snart nybildad förening. Vi hade heller inte gjort oss onåd hos Gudarna då Blåvitt körde över Bajen med 2-0, vilket lämnade avtryck i den redan euforiska stämningen på vägen hem och vi sögs in i vild diskussion om våra framtida spelarframgångar.

Vårt namn är Preben Boll & Idrottssällskap, en gång Mandingo FC, där alla representanter för föreningen ska känna vilja, tro och stolthet. Precis som den man vi hyllar, nämligen Preben Elkjaer Larsen framför allt gjorde när Scudetton sköts hem 1985 för Hellas Verona.